Marcelo med Tirsa på bilden

Marcelo föddes med kort tungband vilket påverkade hans tal och på grund av det blev han ofta mobbad av andra barn. Vi visste vad hans problem var för när tandläkaren kom på besök så pratade han med Marcelos mamma och hänvisade henne till ett sjukhus som opererar barn med korta tungband. Men året gick och inget hände tills en dag, när jag lyssnade på ett radioprogram hörde jag att ett läkarteam från USA skulle komma för att utföra olika typer av operationer gratis för de som behövde mest och som inte hade råd. Jag ringde direkt och frågade hur man skulle göra för att få en tid och se om de kunde hjälpa Marcelo. De bad mig att komma till en undersökning och för att ta några prover för att se om han var en bra kandidat för en operation. Sen skickade de hem oss och sa att de skulle höra av sig inom en vecka om han blev vald. Efter två veckor och inget samtal så var jag ledsen och delade min sorg för lille Marcelo med min man men till min stora förvåning, exakt dagen efter så ringde de och bad mig att komma med Marcelo dagen efter för en sista undersökning. Dagen efter kl05.30 på morgonen hämtade jag Marcelo, mamman stannade hemma med småsyskonen. Efter undersökningen bestämde läkarna att de skulle operera Marcelo samma dag några timmar efter. Jag var glad men samtidigt orolig för hans mamma var inte med och vilket barn vill inte ha sin mamma med sig till doktorn? Jag bad till Gud för Marcelo, att allt skulle gå bra för honom. Han satt tätt intill mig och ville att jag skulle hålla om honom. När läkarna äntligen kom för att hämta honom så slog mitt hjärta extra snabbt, jag var orolig. Jag kände ett stort ansvar för honom eftersom det var jag som tog honom dit. En timme efter kom de tillbaka med Marcelo, vi fick bära honom till uppvakningsrummet. Han piggnade till snabbt och efter tre timmar var vi på väg hem. Vilken glädje! Allt hade gått bra!

Efter 4 dagar åkte jag hem till Marcelo för att se hur han mådde och för första gången hörde jag honom prata tydligt. Idag är Marcelo helt återställd och ingen mobbar honom längre. Vi tackar alla faddrar, med deras hjälp har vi kunnat erbjuda läkarvård och medicinsk hjälp till barnen och deras familjer. Vi har en grupp med volontärer som är läkare och sjuksköterskor som kommer varje månad och kontrollerar barnen och skriver ut mediciner om det behövs. Jag vill säga tusen gånger tack till var och en som gör det här möjligt.

Skriven av Tirsa Axell. Tirsa Axell ansvarar för den sociala verksamheten som jobbar med fattiga barn i Barncentret Mbayué i Paraguay, Barncentret Gunnar Axell i Porto Xavier-Brasilien och Corrientes Argentina.